Detectare metale grele

Detectarea prezenței metalelor grele

În medicina modernă, importanța metalelor ca factori cauzatori de boli este în continuă creștere.

Metalele grele, cum ar fi aluminiul, arsenicul, cadmiul, plumbul, mercurul și nichelul, sunt poluanți naturali nebiodegradabili care persistă în mediu. Metalele grele reprezintă o amenințare deosebită pentru sănătatea umană, deoarece pot pătrunde cu ușurință în organism prin piele, tractul respirator și tractul gastrointestinal și au fost asociate cu mai multe efecte adverse asupra sănătății, inclusiv inhibarea sistemului imunitar, dereglarea hormonală și disbioza intestinală.1,2

Numeroase studii au arătat că până și nivelurile relativ scăzute de expunere, în special la plumb, cadmiu și mercur, cresc riscul de atac de cord, cancer, hipertensiune arterială, boli autoimune, diabet și boli neurologice.

 

Prezența metalelor grele în intestin este, de asemenea, asociată cu disfuncții metabolice, inflamație crescută și stres oxidativ, raportate mai ales în cazurile acute de toxicitate cu cadmiu și plumb.1,3

Numeroase publicatii stiintifice arata ca acești contaminanți de mediu sunt foarte prezenți în apă și în sursele alimentare. Un studiu recent efectuat în Polonia a constatat că cerealele și legumele au contribuit în mare măsură la expunerea zilnică la cadmiu, mercur și nichel, deși nivelurile de aport zilnic erau încă mult sub liniile directoare stabilite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.(4) Studiul a constatat, de asemenea, că apa potabilă a contribuit la 30% din expunerea zilnică la plumb, iar aceste niveluri de aport au depășit pragul pentru limita zilnică acceptabilă.4 La nivel mondial, există un risc semnificativ de toxicitate a plumbului, iar pentru multe țări, plumbul rămâne un pericol semnificativ pentru sănătate.(5)

Pe măsură ce dezvoltarea industrială și globalizarea modernă continuă, oamenii sunt expuși la niveluri crescute de substanțe toxice din mediul înconjurător – inclusiv metale grele – la volume, concentrații și complexități diferite.

Pentru detectarea metalelor grele din corp se pot folosi mai multe tipuri de teste :

  1. Testarea metalelor grele in sange – utila numai la pacientii care se expun acut la metale grele (persoane care lucreaza in mediu cu metale grele, persoane care consuma in mod regulat peste oceanic (tip ton, biban) sau fructe de mare, sau alimente din ambalaje de aluminiu, etc)
  2. Testarea metalelor grele in urina spontana sau in urma unui test de provocare. Testarea dupa « provocare » constituie metoda cea mai buna pentru a decela expunerile cronice la metale grele. In urma administrarii orale sau intravenoase a substantelor chelatoare se obtine o mobilizare tranzitorie a metalelor grele din tesuturi care vor fi ulterior eliminate urinar.
  3. Testarea metalelor in firul de par- se detecteaza metalele grele la care persoana s-a expus in ultima luna

In cazul detectarii unor valori crescute de metale grele, pacientul poate fi tratat cu aceleasi substante cu care a fost efectuat testul de mobilizare pentru a le elimina.

Timp de peste 60 de ani, terapia de chelare a oferit o metodă extrem de sigură de eliminare a metalelor din corpul uman, care a fost utilizată în întreaga lume.

In Clinica noastra aveti posibilitatea de a testa prezenta metalelor grele si de a primi terapia corespunzatoare in cazul unui test pozitiv.