Reacțiile la anumite alimente nu trebuie niciodată subestimate, deoarece efectele pot fi considerabile. Mai ales că acestea sunt foarte capabile să împiedice o viață normală și sănătoasă. Intoleranțele alimentare sunt mult mai frecvente decât se credea până acum. Se estimează că aproximativ 45% din populație ar putea fi afectată. Multe persoane cu intoleranță alimentară suferă, de obicei, de mai multe simptome în același timp. Acestea sunt adesea vagi și, prin urmare, dificil de «ordonat». Pacienții se plâng, printre altele, de balonare, oboseală cronică, dificultăți de concentrare, „gandire incețosata”, migrene, tahicardie post-prandiala, diaree cronica.
Intoleranța alimentară este o reacție anormală la anumite alimente. Acesta se poate manifesta în multe moduri diferite. Unele persoane au un singur simptom, cum ar fi migrenele severe. Alții prezintă o gamă întreagă de simptome, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, dureri de cap, erupții cutanate și/sau dificultăți de respirație. Nu este ușor să recunoaștem alimentele care ar putea declanșa astfel de simptome, deoarece acestea provoacă aceste afecțiuni doar după o perioadă de latență de durată variabilă. Acest lucru este în contrast cu alergiile, în care persoana afectată dezvoltă imediat o erupție cutanată sau dificultati de respiratie. În acest caz, legătura este imediat evidentă, astfel încât, de obicei, nu sunt necesare alte clarificări.
Stimularea imunologica a organismului pe termen lung prin consumul de alimente pe care nu le toleram contribuie la mentinerea unui status inflamator subclinic care conduce la progresia in timp unor afectiuni precum tiroidita autoimuna, ateroscleroza, etc.
De ce provoacă alimentele un răspuns IgG?
În general, alimentele sunt descompuse în timpul digestiei în părțile lor componente, de exemplu aminoacizi, gliceride etc. Aceștia trec inofensiv prin intestin în fluxul sanguin. Cu toate acestea, ocazional, fragmente mici de alimente parțial digerate sau nedigerate pot trece prin peretele intestinal în fluxul sanguin, unde sunt recunoscute de sistemul imunitar ca fiind „străine”. Sistemul imunitar răspunde prin producerea de anticorpi IgG împotriva acestor alimente.
Nivelurile ridicate de anticorpi IgG provoacă simptome?
Atunci când un aliment determină organismul să producă niveluri ridicate de IgG, atunci acești anticorpi se combină cu proteina din aliment pentru a forma un „complex antigen-anticorp”. Aceste complexe sunt, de obicei, eliminate de alte celule din sistemul imunitar. Cu toate acestea, dacă sistemul imunitar este suprasolicitat, aceste molecule insolubile se depun în țesuturile din organism, provocând inflamații cronice și producerea ulterioară a simptomelor.
Este posibil să aveți niveluri ridicate de IgG și să nu prezentați simptome?
Da, unele persoane au niveluri ridicate de IgG la anumite alimente, dar nu au niciun simptom. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, faptului că sistemul lor imunitar este extrem de eficient în eliminarea complexelor antigen-anticorp înainte ca acestea să aibă șansa de a se depune în țesuturi și de a cauza o problemă. Deși este adevărat că anumite alimente comune sunt mai susceptibile de a prezenta un rezultat pozitiv, de exemplu grâul, lactatele, soia. Motivul este că aceste alimente sunt consumate în mod regulat în dieta noastră și, împreună cu problemele digestive, acest lucru poate crește probabilitatea ca organismul să reacționeze la ele. În timp ce o dietă de eliminare va fi întotdeauna standardul de aur, avantajul de a face un test de intoleranță alimentară este că va putea arăta rapid care dintre alimentele consumate în mod regulat reprezintă o potențială problemă. În plus, testele sunt capabile să evidențieze alimente mai neobișnuite, pe care o persoană poate că nu s-a gândit să le elimine din dieta sa.
De ce să testați anticorpii IgG la alimente?
Eficacitatea unei diete bazate pe măsurarea anticorpilor IgG specifici pentru componentele alimentare a fost demonstrată într-o serie de afecțiuni, atât în studii independente, cât și în practica clinică. S-au obținut rezultate excelente la pacienții cu migrenă, IBS și obezitate.
Ce trebuie luat în considerare înainte de testare – Pot face testul dacă sunt însărcinată?
Un test de intoleranță alimentară nu este recomandat în timpul sarcinii, deoarece sistemul imunitar este suprimat. Cu toate acestea, la 4-6 săptămâni după naștere ar trebui să fie în regulă.
Ce trebuie luat în considerare înainte de testare – Există vreun medicament pe care ar trebui să-l evit atunci când fac un test de intoleranță alimentară, din cauza efectelor potențiale ale acestuia asupra rezultatelor?
Clienții ar trebui să evite, dacă este posibil, utilizarea medicamentelor imunosupresoare în cazul efectuării acestor teste, deoarece acestea pot avea un impact asupra rezultatelor.
Trebuie să reintroduceți alimente înainte de a face un test FoodPrint – dacă da, pentru cât timp?
În general, vă recomandăm să vă urmați dieta normală, astfel încât testul să reflecte ceea ce mâncați de obicei. Cu toate acestea, dacă ați evitat în mod special un aliment pentru mai mult de trei luni, de exemplu, laptele de vacă, care făcea parte din dieta dumneavoastră normală și doriți să îl testați, vă recomandăm să îl reintroduceți. Recomandarea este să reintroduceți alimentul timp de o săptămână, consumând o porție normală din acel aliment cel puțin o dată pe zi, înainte de a vă lua proba de sânge. Dacă apar simptome odată ce alimentul este reintrodus, vă recomandăm să întrerupeți acel aliment și să concluzionați că sunteți încă intolerant la el.
FoodPrint depistează toate subclasele de IgG, numerele din raportul de testare reprezentând concentrația totală de IgG pentru fiecare extract alimentar din panoul selectat.