Utilizarea medicală a ozonului (O3) se face de peste 150 de ani. Renumiții oameni de știință și inventatori Werner von Siemens și Nikola Tesla au fost pionierii primelor generatoare de ozon pentru uz medical. În timpul Primului Război Mondial, ozonul a fost folosit pe scară largă pentru tratamentul infecțiilor galopante. Mai târziu, utilizarea medicală a ozonului a devenit larg răspândită în Germania și in alte țări. În ultimii zece ani, numărul de studii clinice a crescut foarte mult, iar efectele terapiei cu ozon au fost mult mai bine intelese.
Terapia cu ozon (ozonoterapia) activează antioxidanții proprii și agenții de eliminare ai radicalilor liberi din organism, avand efecte diferite dependente de doză. Un număr considerabil de studii clinice randomizate arata eficienta terapiei cu ozon pentru o serie de afectiuni.
Terapia cu ozon (Ozonoterapia) este o terapie cu risc scăzut și este adesea utilizată ca măsură complementară la alte măsuri terapeutice.
De obicei se efectueaza o cura de 6-10 sedinte. În funcție de evolutie si răspuns, se recomanda ulterior pentru o perioada de timp o sedinta pe lună pentru intretinere.