Diabetul zaharat reprezinta o afectiune caracterizata de tulburarea secretiei de insulina la nivel pancreatic si rezistenta celulelor periferice la actiunea acesteia, dereglari metabolice care duc la aparitia hiperglicemiei.
Diabetul îi poate limita grav pe cei afectați în viața de zi cu zi.
Pentru a incetini progresia bolii si a complicatiilor acesteia, in afara de tratamentul medicamentos specific este absolut necesara modificarea dietei si a stilului de viata.
În consilierea pentru diabet, pacientii vor primi toate informatiile pentru a duce o viață normala.
Consilierea pacientilor cu diabet se efectuează atât de către medicul diabetolog cât și de către nutriționistul clinicii și constă în:
După un nou diagnostic de diabet, cei afectați știu de obicei foarte puține lucruri despre această boală. Prin urmare, consilierea inițială este foarte importantă. Pacienții învață ce este diabetul și ce efect are boala asupra organismului.
Condițiile de viață, precum și obiceiurile alimentare sunt foarte importante pentru tratamentul diabetului. Consilierul nutritional explică în detaliu ceea ce trebuie luat în considerare. Pacientul este de asemenea instruit cu privire la modul de măsurare a glicemiei si de administrare a insulinei in cazul in care aceasta este recomandata.
Monitorizarea regulată a valorilor sanguine și, dacă este necesar, ajustarea tratamentului (cu consultarea medicului) sunt obligatorii pentru fiecare diabetic. Frecvența vizitelor variază foarte mult. Inițial, sunt importante consultarea și monitorizarea îndeaproape. Cu timpul, persoana în cauză este bine antrenată, iar intervalele de control devin mai lungi. Dacă nivelul glicemiei este bine controlat, este suficient un control la fiecare trei luni.
Scopul consilierii și al tratamentului diabetului nu este doar de a îmbunătăți calitatea actuală a vieții, ci și de a preveni complicațiile tardive. Dacă diabetul este netratat sau dacă glicemia este slab controlată, alte organe sau părți ale corpului pot avea de suferit. Printre acestea se numără mai ales inima, rinichii, picioarele și ochii.
De aceea, în consilierea pentru diabet sunt luate în considerare și următoarele aspecte:
Renunțarea la fumat: Diabeticii au un risc mai mare de boli cardiovasculare. Prin urmare, alți factori de risc pentru aceste boli ar trebui să fie reduși la minimum.
Îngrijirea picioarelor: Acest lucru este deosebit de important pentru diabetici, deoarece rănile pot avea consecințe nefaste (piciorul diabetic).
Complicații oculare: Diabetul poate provoca leziuni oculare și chiar orbire.
Tensiunea arterială: Și în acest caz, monitorizarea regulată este importantă din cauza riscului crescut de boli cardiovasculare.
În cazul diabetului, există riscul de hipoglicemie. Acest pericol potențial poate afecta, de asemenea, conducerea în siguranță a unui autovehicul. Aceste aspecte sunt abordate și în timpul consilierii.