Primele semne de Alzheimer – Simptome, Cauze și Tratament

Primele semne de Alzheimer – Simptome, Cauze și Tratament

Primele semne de Alzheimer - Simptome, Cauze și Tratament

Primele semne de Alzheimer sunt observabile la nivelul memoriei. Cei mai mulți pacienți manifestă în perioada preclinică a bolii pierderi de memorie sau dificultăți de concentrare. Odată cu avansarea progresivă a bolii, simptomele se agravează și devin din ce în ce mai vizibile pentru cei din jur.

În acest articol vei afla ce este boala Alzheimer, care sunt simptomele, cauzele și cele mai întâlnite opțiuni de tratament pentru pacienții bolnavi de Alzheimer.

Cuprins:

  1. Ce este boala Alzheimer?
  2. Care sunt primele semne de Alzheimer
  3. Cauze Alzheimer
  4. Opțiuni de tratament pentru Alzheimer

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer se înscrie printre cele mai frecvente tipuri de demență. Aceasta afectează părțile creierului care controlează gândirea, memoria și limbajul. Această tulburare cerebrală se agravează în timp, afectând capacitățile cognitive ale pacientului.

Care sunt primele semne de Alzheimer

Simptomele bolii Alzheimer apar treptat, pe parcursul mai multor ani, și se agravează odată cu trecerea timpului. Primul semn de întrebare cu privire la instalarea bolii apare atunci când pacientul are pierderi de memorie frecvente.

Boala Alzheimer are o evoluție progresivă, de la amnezie temporară, până la schimbări de personalitate și tulburări comportamentale.

Primele semne de Alzheimer pot fi adesea puse pe seama stresului sau a periplului cotidian. Însă, când aceste devin recurente, apropiații ar trebui să analizeze cu atenție activitățile zilnice ale pacientului.

Simptomele precoce includ:

  • Repetarea obsesivă a unor întrebări
  • Incapacitatea de a purta o conversație cursivă
  • Dificultăți de concentrare sau în luarea unor decizii
  • Depresie, pierderea interesului pentru diferite activități, insomnie
  • Durată extinsă de timp în realizarea activităților zilnice

De obicei, boala se manifestă la persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Totuși, există cazuri în care simptomele bolii Alzheimer apar la adulți cu vârste cuprinse între 30-40 de ani.

Studiile au arătat că durata de viață a bolnavilor de Alzheimer este de aprox. 8 ani de la apariția primelor simptome.

Cauze Alzheimer

Odată ce proteinele creierului nu reușesc să își îndeplinească normal funcțiile sau se acumulează excesiv, activitatea celulelor cerebrale este perturbată. Deteriorarea neuronilor declanșează o serie de evenimente care cauzează pierderea conexiunilor dintre ei.

Cauzele bolii Alzheimer sunt influențate de:

  • Stilul de viață și mediul în care pacientul a trăit
  • Modificări genetice specifice
  • Leziuni cerebrale
  • Tulburări precum depresia sau anxietatea netratate la timp
  • Probleme cardiovasculare
  • Factori ereditari

Declanșarea acestor cauze poate fi prevenită prin urmarea unui stil de viață sănătos, a unui program sportiv constant, prin terapie cognitivă și prin activități precum lectura, memorarea informațiilor sau efectuarea unor exerciții.

Pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, medicii au în vedere nu doar analiza simptomelor și interogarea apropiaților, ci și efectuarea unor teste ale funcțiilor neurologice sau scanările CT și RMN ale creierului.

Opțiuni de tratament pentru Alzheimer

În funcție de stadiul în care este diagnosticată (preclinic, moderat sau sever), boala Alzheimer cunoaște diferite opțiuni de tratament. Este bine de știut că tratamentul pentru Alzheimer nu vindecă boala, ci ameliorează simptomele acesteia.

Medicul poate recomanda tratamentul medicamentos care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacientului și a celor din jur.

Donepezil, rivastigmina sau galantamina sunt recunoscute drept inhibitori de colinesterază, administrați în faze ușoare, moderate sau severe ale bolii.

Sursa foto: www.freepik.com