Folosim cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Pentru mai multe informații despre modul în care folosim cookie-urile, vă rugăm să consultați politica noastră privind cookie-urile.

Prin clic pe "Accept", sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.
Află mai multe.

Înapoi la Secțiunea BlogIntoleranțe alimentare: Cum să le identifici și să trăiești fără restricții alimentare
Nutriție
2023-12-107 min

Intoleranțe alimentare: Cum să le identifici și să trăiești fără restricții alimentare

Intoleranțele alimentare sunt vinovate pentru apariția afecțiunilor sistemului digestiv. Când un pacient se confruntă cu dificultatea de a digera mai greu anumite alimente sau ingrediente din acestea, apar simptomele intoleranțelor alimentare.

Cauze și simptome pentru intoleranțe alimentare

Sensibilitatea digestivă provocată de unele alimente are cauze multiple. Acestea pot fi ereditare, provocate de o carență (lipsa enzimelor digestive) sau de o tulburare digestivă.

Simptomele intoleranțelor alimentare includ:

  • Dureri de stomac
  • Balonare
  • Gaze/flatulență
  • Diaree
  • Sindrom de colon iritabil (IBS)
  • Erupții cutanate
  • Urticarie
  • Ulcere bucale recurente
  • Dureri de cap

Simptomele pot dura de la câteva ore, până la câteva zile, în cazurile grave.

Intoleranțe alimentare comune

Intoleranțele alimentare sunt comune în rutina multora. În timp ce unele persoane caută înlocuitori, altele continuă să le consume pe cele care provoacă sensibilitate digestivă.

Cele mai comune intoleranțe alimentare includ:

  • Intoleranța la lactoză
  • Intoleranța la gluten
  • Intoleranța la cafeină
  • Intoleranța la salicilați
  • Intoleranța la amine
  • Intoleranța la fructoză
  • Intoleranța la sulfiți

Consecințele unei intoleranțe alimentare pot apărea la scurt timp după consumul alimentului sensibilizant.

Diagnosticare și dietă pentru intoleranțe alimentare

Diagnosticarea intoleranțelor alimentare începe cu un jurnal al meselor zilnice pentru a identifica alergenii care provoacă sensibilitate.

În cazul unui control medical, doctorul poate recomanda analize de sânge pentru a exclude o alergie alimentară.

Testele disponibile includ:

  • Testul de intoleranță la lactoză
  • Testul de depistare a bolii celiace
  • Testul Food Print 200+ pentru detectarea a peste 200 de alergeni

Se recomandă o dietă de excludere pentru identificarea alimentelor care provoacă simptome.

Cum poți trăi fără restricții alimentare?

Pacienții pot învăța să gestioneze intoleranțele alimentare prin înlocuirea alimentelor sensibilizante cu alternative sigure.

Este important să consulte un specialist pentru crearea unui plan alimentar personalizat și echilibrat.

Testele precum Food Print 200+ pot detecta cu precizie intoleranțele și ajută la evitarea alimentelor problematice.