Folosim cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Pentru mai multe informații despre modul în care folosim cookie-urile, vă rugăm să consultați politica noastră privind cookie-urile.

Prin clic pe "Accept", sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.
Află mai multe.

Înapoi la Secțiunea BlogAlergii alimentare la copii: simptome și metode eficiente de prevenție
Nutriție
2023-08-126 min

Alergii alimentare la copii: simptome și metode eficiente de prevenție

Alergiile alimentare sunt tot mai des întâlnite în rândul copiilor și influențează atât viața celor mici, cât și pe cea a părinților. Acestea necesită un regim special, documentare și multă atenție pe termen lung.

Ce sunt alergiile alimentare la copii?

Alergiile alimentare reprezintă un răspuns anormal din partea organismului, atunci când copilul mănâncă un anumit aliment. Mai exact, proteinele inofensive din mâncare sunt luate în considerare ca fiind intruși.

Astfel, organismul trimite în corp substanțe chimice care să le distrugă. Răspunsul anormal poartă denumirea de reacție alergică și poate varia ca intensitate, de la disconfort la simptome grave.

Alergii alimentare: simptome și diagnostic

Când micuțul mănâncă un aliment la care este alergic, manifestă, de cele mai multe ori, simptome la câteva minute după ingerare.

Cele mai des întâlnite simptome sunt:

  • Vărsături
  • Crampe abdominale
  • Diaree
  • Urticarie
  • Eczeme
  • Mâncărime
  • Umflături ale buzelor, limbii sau ale cavității bucale
  • Dificultăți respiratorii precum respirația șuierătoare

Alimente comune ce cauzează alergii alimentare la copii

Chiar dacă alergiile alimentare diferă de la un caz la altul, există o serie de alimente comune, întâlnite în cele mai multe situații.

Alimente comune ce cauzează alergii la copii:

  • Lapte de vacă
  • Ouă
  • Nuci
  • Arahide
  • Crustacee
  • Grâu
  • Soia
  • Pește
  • Fructe și legume
  • Susan

Alergii alimentare la copii: tratament și metode de prevenție

Tratamentul pentru alergiile alimentare la copii diferă în funcție de caz și gravitate.

Metode de prevenire recomandate:

  • Alăptarea timp de cel puțin 6 luni
  • Introducerea treptată a alimentelor solide la vârsta potrivită
  • Tratarea afecțiunilor asociate, precum astmul sau eczema