Cortizol - hormonul stresului. Simptome, cauze și cum scazi nivelul?
Cortizolul mărit este o afecțiune majoră, din ce în ce mai întâlnită în rândul pacienților de astăzi. Simptomele provocate de creșterea accelerată a cortizolului, supranumit și hormonul stresului, sunt adesea în strânsă legătură și cu tulburările de anxietate sau primele semne ale depresiei.
În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre cortizol, care este nivelul optim din organism și cum poți regla valorile crescute.
Cuprins:
- Ce este cortizolul?
- Cauzele nivelului crescut de cortizol
- Simptome cortizol mărit
- Tehnici de reducere a nivelului de cortizol
- Cauze pentru nivel scăzut de cortizol
- Simptomele cortizolului scăzut
- Care este nivelul optim de cortizol în organism?
- Teste pentru măsurarea nivelului de cortizol
Ce este cortizolul?
Cortizolul este răspunsul la stres generat de organism. În termeni medicali, cortizolul reprezintă un hormon glucocorticoid, produs și eliberat de glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor.
Cunoscut cu denumirea de hormonul stresului, cortizolul influențează aproape fiecare organ și țesut. Acesta este recunoscut ca fiind principalul hormon de stres, aflat în strânsă legătură cu stări precum motivația sau frica.
Majoritatea celulelor au receptori de cortizol. Atunci când este eliberat în cantități normale, cortizolul joacă roluri importante precum:
- Reglarea glicemiei sau a metabolismului
- Reducerea inflamațiilor
- Reglarea tensiunii arteriale
- Controlarea ciclului somn-veghe
Însă, odată ajuns la un nivel mărit, cortizolul devine nociv pentru organism, provocând o serie de simptome. Acest lucru are loc atunci când cortizolul este eliberat în sânge de glandele din partea superioară a rinichilor și glanda pituitară.
Cauzele nivelului crescut de cortizol
Nivelul ridicat de cortizol depinde de mai mulți factori. Hipercortizolismul se află în dependență cu declanșarea sindromului Cushing, o afecțiune extrem de rară, provocată de perioadele lungi de timp în care cortizolul este mărit.
Printre cauzele creșterii nivelului de cortizol se numără:
- Efectele adverse ale unor medicamente precum contraceptivele orale, medicamentele cu corticosteroizi utilizate în tratarea astmului sau artritei
- Tumori benigne sau maligne suprarenale
- Afecțiuni ale glandei pituitare, situate la baza creierului
- Nivel crescut de stres pentru o perioadă lungă de timp
Simptome cortizol mărit
Simptomele creșterii nivelului de cortizol din organism depind tocmai de cantitatea eliberată. Cortizolul mărit afectează inclusiv toate funcțiile sistemului imunitar, motiv pentru care pacienții resimt slăbiciune sau devin mai predispuși unei serii de afecțiuni.
Sindromul Cushing, asociat cu hipercortizolismul, se recunoaște prin:
- Creștere în greutate, vizibilă cu precădere la nivelul feței și abdomenului
- Depuneri de grăsimi între omoplați
- Apariția vergeturilor de culoare mov pe abdomen
- Slăbiciune musculară în special la nivelul membrelor
- Un nivel ridicat de zahăr în sânge care provoacă apariția diabetului de tip 2
- Hipertensiune arterială
- Creștere excesivă de păr (hirsutism)
- Osteoporoză
Tehnici de reducere a nivelului de cortizol
Apariția simptomelor mai sus menționate indică o creștere severă a nivelului de cortizol. Aceasta poate fi confirmată de o serie de teste speciale, despre care vom discuta în continuarea acestui articol. Tratarea sindromului Cushing se realizează prin administrarea tratamentului medical sau prin intervenții chirurgicale asupra glandelor, în funcție de cauzele care au declanșat sindromul.
Pe lângă aceste variante de tratament, există și câteva tehnici de reducere a nivelului de cortizol. Practicate zilnic, acestea au rezultate benefice pe termen lung.
- Prioritizarea unui program de somn regulat ajută la reducerea cantității de cortizol eliberate. Un somn odihnitor joacă un rol important pentru starea de bine din timpul zilei și contribuie la scăderea nivelului de cortizol în timpul nopții.
- Exercițiile fizice contribuie atât la îmbunătățirea somnului, cât și la reducerea stresului.
- Practicarea unor tehnici de mindfulness sau respirație conștientă este recunoscută pentru modul în care reabilitează nivelul de stres și, implicit, de cortizol.
- Consumul excesiv de cafea este dăunător, în special în cazul persoanelor care suferă de cortizol mărit. Cafeaua poate fi înlocuită cu succes de alte variante naturale precum ceaiurile.
- Diferitele moduri de petrecere a timpului liber, precum hobby-urile, ajută la detensionare și scăderea cortizolului din sânge.
De asemenea, pacienții trebuie să aibă în vedere evitarea relațiilor sociale tensionate și menținerea unei diete sănătoase, bazată pe cât mai multe fibre.
Cauze pentru nivel scăzut de cortizol
Contrar credințelor, un nivel scăzut de cortizol în organism este la fel de dăunător precum cortizolul mărit. Având în vedere că acest hormon este responsabil pentru funcționarea normală a unei varietăți de procese, absența lui provoacă dereglări.
Cauzele unui nivel scăzut de cortizol, numit și hipocortizolism, sunt asociate cu insuficiența suprarenală. Aceasta poate fi primară sau secundară, motivele fiecăreia fiind distincte.
Insuficiența suprarenală primară este cauzată de o reacție autoimună. Atunci, sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale glandelor suprarenale. Boala este cunoscută sub numele de sindromul Addison. O altă cauză a insuficienței suprarenale primare poate fi prezența unei hemoragii la nivelul glandelor, care împiedică producția de cortizol.
Insuficiența suprarenală secundară implică afecțiuni la nivelul glandei pituitare care limitează, de asemenea, eliberarea cortizolului.
Un nivel scăzut de cortizol poate fi cauzat și de oprirea administrării unor tratamente cu corticosteroizi.
Simptomele cortizolului scăzut
Simptomele cortizolului scăzut sunt adesea graduale. Ele debutează treptat, iar spre deosebire de simptomele cortizolului mărit acestea sunt:
- Stări de oboseală severă și amețeli
- Pierdere în greutate și scăderea apetitului
- Tensiune arterială scăzută (hipotensiune)
- Apariția unor pete întunecate pe anumite porțiuni ale pielii
- Slăbiciune musculară
Sindromul Addison mai poate fi caracterizat și de pofta pentru alimente sărate, sete permanentă și urinări frecvente sau iritabilitate.
Care este nivelul optim de cortizol în organism?
Testele și cercetările de până acum au arătat că nivelul de cortizol din sânge, urină și salivă atinge dimineața cotele maxime, urmând să scadă în timpul zilei.
Valorile din momentele zilei se pot schimba în cazul celor care lucrează pe timpul nopții sau pot varia chiar de la laborator la laborator.
Valorile normale ale cortizolului în organism confirmate de majoritatea testelor de sânge sunt:
- Între 6:00 și 8:00: între 10 și 20 mcg/dL
- În jurul orei 16:00: între 3 și 10 mcg/dL
Este bine să fie avut în vedere faptul că valorile cortizolului dintr-o anumită perioadă a vieții pot fi influențate de evenimentele recente. Astfel, o perioadă de burnout, anxietate sau depresie, relațiile tensionate cu cei din jur sau alte întâmplări neplăcute care au avut loc recent trebuie luate în calcul înaintea efectuării testelor.
Teste pentru măsurarea nivelului de cortizol
Simptomele unui nivel scăzut sau crescut de cortizol pot fi asociate și altor afecțiuni sau boli. Astfel, efectuarea unor teste speciale este mandatorie pentru identificarea exactă a nivelului de cortizol și a cauzelor care provoacă simptomele.
Fie că este vorba despre sindromul Cushing sau Addison, ambele pot fi diagnosticate cu acuratețe în urma efectuării unor teste dedicate. Inițial va avea loc un consult din partea medicului.
În urma consultului, medicul specialist poate recomanda:
- Teste de urină și sânge
- Teste de salivă
- Examene CT sau RMN pentru a obține imagini ale glandei pituitare sau suprarenale, cu scopul de a identifica anomalii sau tumori
Sursa foto: www.freepik.com