Cele mai frecvente cauze și tratamentul pentru otita la copii
Otita la copii reprezintă o inflamație localizată la nivelul urechii medii. Deși este o afecțiune recurentă în rândul copiilor de până la 3 ani, otita se poate manifesta și la adulți. Netratată la timp, aceasta afectează permanent calitatea auzului.
În acest articol vom aborda cele mai frecvente cauze și simptome ale otitei la copii, precum și modalitățile de tratament.
Cuprins:
- Ce este otita la copii?
- Cauze frecvente pentru otita
- Ce simptome are otita la copii
- Tratament și remedii naturiste pentru copii cu otită
Infecția urechii la copii este o afecțiune comună. Aceasta apare adesea în urma unei răceli sau gripe, când cantitatea de bacterii din corp crește. Dacă la unii copii, otita nu necesită tratament, în alte cazuri durerile și simptomele sunt severe și se recomandă consultul imediat al medicului.
Cauze frecvente pentru otita la copii
Studiile au arătat că peste 80% dintre copii se confruntă cu otită în primii 3-4 ani din viață. Printre principalele cauze care provoacă apariția unei otite la copii se numără:
- Un sistem imunitar scăzut care favorizează instalarea infecțiilor virale
- Absența alăptării
- Hrănirea cu biberonul în timp ce copilul stă întins
- Fumatul pasiv de la vârste fragede
- Istoricul familial care îl predispune la infecții auriculare
Mulți părinți se întreabă dacă otita se transmite. Deși otitele la copii nu sunt contagioase, răceala sau gripa, cauze ale apariției lor, sunt transmisibile. De aceea, recomandarea medicilor este să acordați o deosebită atenție simptomelor odată cu intrarea în colectiv la grădiniță.
Ce simptome are otita la copii?
Simptomele otitei la copii variază în funcție de vârstă și severitatea infecției. Așa cum am menționat, otita apare în general la nivelul urechii medii, când se poate observa un lichid în urechea internă, iar copilul acuză presiune asupra timpanului. Pruritul și inflamarea țesuturilor din jurul urechii sunt mai degrabă caracteristice otitei externe.
Alte simptome ale otitei la copii sunt:
- Febră (temperatură mai mare 38°C)
- Trasul de urechi
- Iritabilitate sau somn agitat
- Activitate scăzută
- Lipsa poftei de mâncare sau dificultăți în a mânca
- Vărsături sau diaree
- Drenarea lichidului din urechea externă (otoree)
Simptomele otitei la bebeluși și sugari sunt de obicei greu de identificat. Este important să țineți cont de faptul că simptomele otitei pot coincide cu cele ale altor afecțiuni sau probleme medicale. Consultați întotdeauna medicul pediatric înainte de administrarea oricărui tratament.
Acesta va examina fizic urechea sau va propune o serie de analize speciale pentru diagnosticarea otitei la copii.
Tratament și remedii naturiste pentru pentru copii cu otită
Stabilirea unui tratament pentru otită la copii depinde de factori precum vârsta și istoricul medical, alergiile la anumite medicamente sau starea generală de sănătate. Tratamentul poate include administrarea de antibiotice sau medicamente pentru calmarea durerii.
De obicei, antibioticele se recomandă în ultimă instanță, dacă durerile nu se ameliorează. Prescrierea se face de către medicul specialist, cu recomandarea ca tratamentul pentru otită la copii să fie administrat complet, timp de 10 zile.
Există și câteva remedii naturiste pentru otita la copii. Printre cel mai cunoscut tratament acasă este tinctura de propolis, administrată intern și extern.
Tratamentul pentru otită depinde de tipul acesteia. Consultați întotdeauna medicul copilului dumneavoastră cu privire la opțiunile de tratament!
Sursa foto: www.freepik.com